2kayak4batten

Rotterdam!

De haven van Rotterdam, al een tijdje was dat een heikelpunt in onze planning. De haven is niet bepaald een kleine jongen binnen Europa en aan de schepen is dat af te lezen. We hebben wel eens langs binnenvaart schepen gevaren op het Amsterdamrijnkanaal of de Waal en vonden die al groot en snel. Bij die schepen voelden we ons al als mieren tegenover kleinduimpje. Bij de schepen in de Maasmond voelden we ons als mieren tegenover Goliath.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu wil het zo zijn dat we dit typen vanaf een camping in rockanje en we vandaag de oversteek gemaakt hebben. Dit mede dankzij een alleraardigste voorbereiding en hulp van veel vriendelijke mensen.
Eerst hebben we verhalen gehoord van Nico en Axel die de oversteek al eens gemaakt hadden. Dit was al een tijd geleden en toen was de Maasvlakte er nog niet. De grote schepen waren er al wel en de vaargeul is niet veel breder geworden.

Op hun advies zijn we gaan mailen en bellen naar de Rotterdamse haven, en hebben daar ons plan voor gelegd. Na intern overleg in de haven kwam er een arsenaal aan mogelijke voorschriften en punten die afgewerkt moesten worden voor de oversteek. Eentje bleef er open staan: zichtbaar zijn op de radar.

Dit klinkt gek maar dat kan met bijvoorbeeld een ziekenhuisballon. Gezien er geen ziekenhuis aan het strand ligt was dit geen optie. Grotere boten zijn wel zichtbaar op de radar. Zodoende kwamen we op een botenforum waar mensen bereid waren mee te varen. Helaas konden ze niet en hebben we op advies van daar contact gezocht met het KNRM. Deze beste vrijwilligers waren met wat mailtjes en belletjes zo ver te krijgen dat ze voor dit goede doel wel een escort wilde geven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo gezegd zo gedaan. Vandaag om kwart voor negen lagen we met z’n vieren (Axel was vandaag ook mee om de avontuurlijke oversteek nog eens mee te maken) bij de ingang van de Maasmond. Via de marifoon melden ons bij de Maasmond centrale en met het zelfde apparaat hoorden we de KNRM vertrekken richting onze kant. Vijf minuten later was er een boot voor de oversteek. Geen links, rechts, links voor het oversteken, maar check check dubbel check met een radar van de KNRM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De overtocht was aardig makkelijk, weinig verkeer wel veel spanning nog van wat er te wachten stond. Met goed 5 minuten waren we aan de overkant en konden we met de stroming mee de Maasvlakte ronden. Erg fijn dat dit allemaal zo soepel ging. Nog mooier om te zien is het enthousiasme waarmee mensen (vrijwillig) onze tocht mogelijk maken. Dankzij hen hebben we een mooi obstakel overwonnen.

2 comments

  • Prachtige foto’s! Geven heel goed de sfeer weer van de spannende overtocht. Heel fijn dat jullie geholpen zijn door knrm en dat het allemaal prima is verlopen!

Comments are closed.